Monthly Archives: January 2018

Sista chansen att beställa höstens killingkött

Nu är hög tid att beställa höstens killingkött.

Killingarna är KRAV uppfödda och har diat sina mammor hela mjölkperioden och ätit hö och betat gräs och sly hela sommaren och bidragit till biologisk mångfald där de betat. De slaktas enligt EU ekologiska regler den 4 oktober och kan levereras till Umeå Reko-ring torsdagen den 6 oktober och även efter E4 via Örnsköldsvik på min väg till Umeå.

Vi kan även skicka mot frakttillägg efter E4 ner till Stockholmstrakten, att hämtas på i förväg uppgjord plats från kyltransporten utefter E4a. 

Välj om ni vill ha en hel ostyckad killing alternativt en grovstyckad eller skivad mot 180 kr i tillägg/djur.

Köttet kommer i påse i kartong och ni packar köttet själva inför infrysning.

Killingköttet kostar 190 kr/kg och de väger mellan 9-12 kg/st, välj om ni vill ha de mindre eller större killingarna.

Maila din beställning till; soeren(a)gideget.se beställ senast 1 oktober 2022, ange namn, adress och mobilnummer för avisering.

Killing-kött är ett ljust kött en delikatess som ofta njuts grillat, getkött är ett något hårdare och mörkare kött som mår bra av att tillagas vid lägre temperatur och längre tid. Vi lämnar med receptförslag vid leveransen.

På bilden grillar kocken Paul Svensson killing på Årehyddan.

paulsvenssongrillarkilling_arehyddan

Mitt bästa och enklaste getköttsrecept. Rimsalta lår och bogar med ben och torka i 80C i ugnen i 8 timmar (öppna förpackningen strö på en ½ dl salt och låt ligga och tina i kylen i 2 dygn, ta av förpackningen och lägg på galler i ugnen när köttet tinat och kör på 80C över natten).

 

Hösten är här och snart tar vi och getterna semester men än har vi getost i lager.

Nu har getterna snart mjölkat färdigt för i år och tar en välbehövlig semester från mjölkningen.

I lager finns fortfarande färsk Getost Kaffeost, Caprin en lagrad getost och Getmese både i bit och bredbar. Askad syrlig getost, Sören istället för Chevre och några Karin istället för Camembert, Eldost och lite Getgreta till sallad och matlagning finns också.

Nytt är att Yoghurt och getosten och getmesen kan beställas via Reko ringarna i Örnsköldsvik, Anundsjö, Gide Älvdal, Nordmaling och Umeå.

Coop butikerna inom Konsum Nord kan beställa via Edi med ett enkelt dosklick. Övriga butiker kan slå en signal så skickar vi ost med Shenker eller bussgods.

Saknar ni vår getost i er butik, maila eller skriv en fråga så berättar vi vart ni kan hitta den i t.ex. Göteborg, Stockholm, Örebro, Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Junsele, Backe, Bredbyn, Dorotea, Örnsköldsvik eller Umeå.

Hur gick det i år? Vår Askade syrliga getost fick Brons på Ostfestivalen 2020

Gidegetostfestival silvermeseGetostens Grand Old Lady vann Brons med Askad Syrlig Getost under Osfestivalen på Münchenbryggeriet i den 14 – 16 februari 2020 i Stockholm. Osten finns tillsammans med Gide Gets andra KRAV-märkta getostar som tex. Caprin och Getmese på Wijnjas på Bergsgatan 24 på Kungsholmen, på Paradiset på Brännkyrkagatan 62-64 på Söder och på Södercheesen i Söderhallarna på Medborgarplatsen samt på Jackssons Ost i Hötorgshallen.

I år är det 47 år sedan jag gjorde min första getost. Idag har vi 77 getter och det som är speciellt med Gide Get är att jag ystar på vår egna KRAV märkta getmjölk och för det mesta ystar jag opastöriserat och har odlat fram vår alldeles egna mjölksyrakultur vilket ger en angenäm smak åt våra ostar som verkligen härrör från platsen.
Hälsningar Anna-Karin Gidlund  070-36 210 42