Author Archives: Anna-Karin Gidlund

Snart dags att beställa dikillingkött inför påskslakten 2018

paulsvenssongrillarkilling_arehyddan

Nu är getterna i sin, de har semester från mjölkningen och vilar upp sig inför killningen som börjar i januari. Då är det dags att beställa dikillingkött fram till slutet på januari. Killingarna diar sina mammor fram till i mitten på mars då vi slaktar dem, för i år infaller påsken i slutet på mars.

Killingkött är ett ljust kött en delikatess som ofta njuts grillat.

Slaktade väger killingar cirka 6-10 kg/st och kostar 190 kr/kg för helkropp + ev. styckning 180 kr/djur inklusive moms + frakt.

Leverans kyla med bussgods till närmaste utlämningsställe.

Frakt i kyla  med bussgods till närmaste utlämningsställe (frakt ca 180 – 360 kr/djur beroende på vikt). Man kan också välja att hämta köttet själv på utsatt tid på slakteriet i Ullånger.

På bilden grillar kocken Paul Svensson killing på Årehyddan.

Mitt bästa och enklaste getköttsrecept. Rimsalta lår och bogar med ben och torka i 80C i ugnen i 8 timmar (öppna förpackningen strö på en ½ dl salt och låt ligga och tina i kylen i 2 dygn, ta av förpackningen och lägg på galler i ugnen när köttet tinat).

Maila en beställning med namn, adress, mobiltelefon och närmaste bussgodsutlämningställe på soeren(at)gideget.se

Ni som redan har beställt killingkött har fått en bekräftelse på mail. Saknar ni bekräftelsen maila igen.

 

Nu har vi och getterna julledigt

Nu har vi och våra getter vår årliga semester från mjölkning och ostproduktion. Killingarna föds i början av januari och i mitten av januari så startar årets ostproduktion igen.

Fortfarande finns Caprin och den Silverbelönta väl-lagrade Caprinen, samt Anna, Lina och lite Getfeta samt lite bredbara syrlia Creméostar i lager.

Coop butikerna inom Konsum Nord kan beställa via Edi med ett enkelt dosklick. Övriga butiker kan slå en signal så skickar vi ost med bussgods.

Saknar ni vår getost i er butik, maila eller skriv en fråga så berättar vi vart ni kan hitta den i t.ex. Göteborg, Stockholm, Örebro, Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Junsele, Backe, Bredbyn, Dorotea, Örnsköldsvik eller Umeå. Från mitten av januari finns hela sortimentet att beställa igen.

Getmesen fick Silver på Ostfestivalen 2016 på Nordiska Museet

Gidegetostfestival silvermeseGetostens Grand Old Lady vann Brons med “Sören istället för Chévre” och Silver med Getmese – utan tillsatser under Osfestivalen på Nordiska museet i den 19 – 21 februari 2016 i Stockholm. Båda ostarna tog slut under Söndagen vid Ångermanlands landskapsbord men de finns tillsammans med Gide Gets andra KRAV-märkta getostar som tex. Caprin på Wijnjas på Bergsgatan 24 på Kungsholmen, på Paradiset på Brännkyrkagatan 62-64 på Söder och på Södercheesen i Söderhallarna på Medborgarplatsen samt på Jackssons Ost i Hötorgshallen.

I år är det 43 år sedan jag gjorde min första getost. Idag har vi 80 getter och det som är speciellt med Gide Get är att jag ystar på vår egna KRAV märkta getmjölk och för det mesta ystar jag opastöriserat och har odlat fram vår alldeles egna mjölksyrakultur vilket ger en angenäm smak åt våra ostar som verkligen härrör från platsen.
Hälsningar Anna-Karin Gidlund  070-36 210 42